Aansprakelijkheid aannemer
Onderzoeks- en waarschuwingsplicht (BE)
Elke aannemer heeft bepaalde verplichtingen. Deze regels gelden in België.
Elke aannemer is per definitie verplicht de opdrachtgever tijdig te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht, die hij kent of behoort te kennen, en voor gebreken of ongeschiktheid van zaken afkomstig van de opdrachtgever, daaronder begrepen de ondergrond voor het werk, eveneens voor zover hij deze kent of behoort te kennen.
Anders gezegd, de aannemer dient de risico’s die het leveren van deugdelijk werk bedreigen te onderkennen. Dit geldt ook wanneer de opdrachtgever zelf deskundig is (al was het maar omdat mensen zich kunnen vergissen of zaken over het hoofd kunnen zien).
Onjuist is dat ingeval de aannemer zijn onderzoeks- en waarschuwingsplicht heeft geschonden, er geen plaats is voor een beroep op eigen schuld van de opdrachtgever. Immers voorziet de wet nu juist in de mogelijkheid dat zowel een derde, als de gelaedeerde zelf aan het ontstaan van de schade hebben bijgedragen. Van ‘eigen schuld opdrachtgever’ kan – bijvoorbeeld – sprake zijn door het niet treffen van schadebeperkende maatregelen.
Dit wil zeggen dat elke “onwetende” klant die een vermoeden heeft van schade door “opstijgend vocht” een aannemer verzoekt om injectiewerken uit te voeren, elke aannemer verplicht is de nodige vooronderzoeken uit te voeren. Als blijkt dat indien de betreffende aannemer de nodige vooronderzoeken doet deze altijd een derde oorzaak moet vinden. Als dan blijkt dat de woning volledig opdroogt na het wegnemen van de vastgestelde derde oorzaken, zonder te injecteren, gaat elke aannemer die muren injecteert zwaar in de fout door noodzakelijke vooronderzoeken niet of onvoldoende uit te voeren.
Dit wil ook zeggen dat geen enkele aannemer een binnenisolatie kan plaatsen zonder ernstige meetbare of zichtbare gevolgschade. Is er hierbij ook nog sprake van een schimmelexplosie achter de voorzetwand, dan heeft de aannemer onrechtstreeks zeer ernstige gezondheidsschade aangericht, door onvoldoende vooronderzoeken uit te voeren en de klant onvoldoende te informeren.
Dit wil ook zeggen dat een aannemer (spouwmuurisolatie) geen enkele spouwmuur kan isoleren zonder de muren te hydrofoberen of ten minste te schilderen of van een andere waterdichte afwerking te voorzien. Het regenwater zal immers in het isolatiemateriaal lopen en zelfs voor een negatieve lambdawaarde zorgen met nog meer energieverlies.
Deze regels zijn vastgelegd in de artikels 5.16, 5.17, 5.19, 5.265, 5.266 en artikel 5.267 B.W.