Vrees voor gezondheid bij vochtproblemen
Schimmelvlekken in een woning zijn vaak een grote ergernis. Het zoeken naar de juiste oorzaak is noodzakelijk voor een goede leefkwaliteit.
Schimmelvorming van aanzienlijke hoeveelheid is ongezond. Het is noodzakelijk om dit probleem aan te pakken.
Probleem:
De eigenaar van de woning vreesde voor zijn gezondheid nadat er zich problemen voordeden 5 jaar na een renovatie van de woning.
Onderzoek:
Bij metingen, nazicht en rondgang hebben wij kunnen vaststellen dat er zich ernstige vochtproblemen voordoen in de woning. De meeste zones rond de ramen en muren, alsook de vloer meten relatief droog. Behalve onder het niveau van het vochtscherm waar de muur in rechtstreeks contact staat met de vloerplaat.
Door een porositeitstest met een Karstenbuis is de gevelsteen getest. Deze bleek heel poreus te zijn waardoor het buitenspouwblad helemaal doornat meet.
Conclusie:
Door het ontbreken van een degelijke maaivelddichting loopt het regenwater via de verzadigde maaiveldzone in de kruipkelder. Dit resulteert in een zeer hoge onderliggende dampdruk. Deze dampdruk gaat doorheen het volledige gebouw en condenseert op de koudste plaatsen. Het verdampen en opnemen van vocht kost 20 à 30% extra aan verwarming. Er zijn veel te weinig ontluchtingen voorzien voor de hoge dampdruk van de natte kruipkelders. Bovendien kan met de aanwezige T-verluchtingen water rechtstreeks in de kruipkelder stromen.
Er komt regenwater in de spouw terecht. Als gevolg hiervan ontstaat er een dauwpuntcondensatie in de spouw bij temperaturen van 14,2 graden Celsius en lager. Daarom zijn er witte aanslag en korstmossen op delen van de gevels.
Huurwoning met condensdruppels in kinderkamer
Overmatig vocht in huis kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Schimmels kunnen een directe invloed hebben op ademhalingsorganen.
Bewonersgedrag is nooit de oorzaak van een vochtprobleem. Laat u dus niet misleiden.
Probleem:
Een huurder heeft een probleem met condens en schimmelvlekken op de muren en plafond van de slaapkamers. Er is reeds een onderzoek uitgevoerd door een expert, aangesteld door de verzekeringsmaatschappij van de huurder. Hu conclusie: bewonersgedrag. De huurder zou onvoldoende ventileren en zo zelf condensatie veroorzaken.
Onderzoek:
De huurder was het hier niet mee eens aangezien de ramen constant open stonden. Bij een grondige forensische lekdetectie door Humida werd het volgende vastgesteld:
- Er werd een rooktest uitgevoerd op de dakbedekking van het terras. op verschillende plaatsen komt er rook vrij.
- De doorvoeren van de regenafvoerbuis en waterspuwer staan open. Hierdoor is er waterinfiltratie in de spouwmuur, wat zichtbaar is aan de buitenmuur van de slaapkamer.
- De kruipkelders zijn zeer nat.
Conclusie:
Zowel de keldermuren als de welfsels/vloerplaat zijn zeer nat en er is geen verluchting in de kelder. Door de verhoogde dampdruk in de kruipkelder, stijgt de vochtige lucht in de spouwmuur en condenseert tegen de muurbalk van het dak die op de spouwmuur ligt, dit ter hoogte van de slaapkamermuren. Hierdoor zijn de muur en het plafond nat net onder de dakrand aan de binnenzijde en vormt er zich schimmel, zowel vooraan als achteraan het appartement.
De huurder heeft alle kosten terug kunnen vorderen door zijn verzekering.
Huurwoning met veel schimmelvlekken en vochtschade
Vochtschade en schimmels zorgen voor grote irritatie. Het zoeken naar de juiste oorzaak is steeds noodzakelijk.
Schimmelvorming van een aanzienlijke hoeveelheid is ongezond. Het is dus nodig om dit probleem aan te pakken.
Probleem:
De eigenaar van het gebouw merkt condensatie aan de schuine kant van het dak met schimmelvorming als gevolg.
Onderzoek:
Het onderzoek en de vochtwaarden wijzen in de richting van het lekken van de afvoeren. Een grondige forensische lekdetectie werd aanbevolen om de juiste oorzaak te achterhalen. Onze aanbevelingen werden aan de brandverzekering van de eigenaar voorgelegd. Deze stuurde een expert om de vaststellingen na te gaan. De verzekeringsexpert kwam enkel met het verhaal dat dit voornamelijk condensatievocht was. Er moesten meer verwarmingstoestellen geplaatst worden. De bewoners zouden te weinig verluchten.
De eigenaar twijfelde aan deze conclusie en liet door Humida een grondige lekdetectie uitvoeren. Er werd een druktest uitgevoerd op de waterleiding, waaruit bleek dat de druk heel snel weg valt. Na controle merkten we op dat de afsluitkraan van de buitenkraan lekt. Bij het dichtdraaien van deze kraan stopt het lek.
De maiveldzone werd gecontroleerd omdat de vloer in de woning heel nat meet. Er was nergens een waterkering te zien. Ook staan de voegen tussen de gevelstenen onder de maaiveldzone open. Er was een kabeldoorvoer niet waterdicht afgewerkt.
De afvoeren onder de grond werden gecontroleerd met een rookgastest en een hoge resolutie rioolcamera. Tussen de oprit en de woning werden 9 breuken en duidelijke wortelgroei vastgesteld, telkens aan de koppelingen.
Conclusie:
De expert voor de verzekeringsmaatschappij concludeerde bewonersgedrag als oorzaak van de gestelde problemen. Humida vond door een volledige lekdetektie een aantal gedekte oorzaken.
Op de plafondverdieping zijn er schimmelsporen in beide slaapkamers zichtbaar op het plafond. De vloer van de gehele benedenverdieping meet zeer nat omwille van de lekkende maaiveldzone rondom het gebouw, waardoor de dampdruk tot zeer hoge waarden stijgt. Het aanwezige vocht in de vloeren condenseert en kom op het plafond van de kamers boven terecht. Hier onstaan waterdruppels en schimmelvorming in het pleisterwerk.
De regenafvoer is niet aangesloten op een afvoerbuis en loopt uit op het gras. De controleputten van de keuken en de sceptische put zijn niet meer waterdicht en vertonen scheuren en barsten.