Karstenbuistest
Karstenbuistest voor waterabsorptie
Wat houdt de Karstenbuistest voor waterabsorptie in?
De Karstenbuistest, ook wel de “Karsten Tube Test” genoemd, is een veelgebruikte test om de wateropname van gevelmaterialen, zoals metselwerk of natuursteen, te meten. Deze proef is echter geen gestandaardiseerde of gereglementeerde test volgens internationale normen zoals de ISO of EN-normen, maar wordt wel algemeen erkend en toegepast in de praktijk.
De Karstenbuistest meet de hoeveelheid water die door een gevelmateriaal wordt geabsorbeerd binnen een bepaalde tijd. De proef werkt als volgt:
- Een bepaald glazen buis met een schaalverdeling (in ml) die op de gevel wordt bevestigd met behulp van een kneedbare kit, zodat het water enkel via de gevel kan worden opgenomen.
- De buis wordt gevuld met een bepaalde hoeveelheid water. De tijd die nodig is om deze hoeveelheid water te absorberen, wordt gemeten. Meestal wordt de meting uitgevoerd over een periode van 5 minuten tot enkele uren.
- Het resultaat wordt uitgedrukt in milliliter water per vierkante meter per uur (ml/m²/h) of in ml per tijdseenheid.
Hoewel de Karstenbuistest niet specifiek in Europese normen (zoals de NEN-EN) voorkomt, kan deze test wel als ondersteunende proef worden gebruikt in het kader van de beoordeling van de waterabsorptie van gevels. Er zijn andere normen die meer gestandaardiseerde methoden voor het bepalen van de waterabsorptie beschrijven, zoals:
- NEN-EN 1062-3:2008 - Verf en vernissen – Verf en verfsystemen voor buitenmuren en beton – Deel 3: Bepaling en classificatie van waterdoorlatendheid (hoeveelheid water dat een materiaal doorlaat).
- NEN-EN 772-21 - Methoden voor beproeving van metselstenen – Bepaling van de wateropname door capillariteit.
Deze normen beschrijven gestandaardiseerde laboratoriumtests om de capillaire wateropname te bepalen, maar een Karstenbuisproef wordt meestal ter plaatse uitgevoerd en is meer een indicatieve test dan een gestandaardiseerde laboratoriummeting.
Hydrofoberen is een behandeling waarbij een waterafstotend middel op een gevel wordt aangebracht om de waterabsorptie te verminderen. Na het hydrofoberen, volgens de regels der kunst moet de wateropname van de gevel aanzienlijk verminderd zijn.
Algemene richtlijnen voor wateropname na hydrofoberen zijn:
- Maximaal 0,1 tot 0,2 liter/m²/uur bij de Karstenbuisproef.
- Het exacte toegestane absorptieniveau kan variëren afhankelijk van de specifieke eisen van het project, de toestand van de gevel, en de lokale richtlijnen of voorschriften.
Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van het hydrofoberen afhankelijk is van het gebruikte product, de toepassingstechniek, en de toestand van de gevel.
Als je meer gedetailleerde richtlijnen nodig hebt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist.