Vocht door te weinig verluchten?
Vocht door te weinig te verluchten of te ventileren? Laat je niet vangen!
Stel je een vochtprobleem vast in je woning en merk je veel condensatie in de woning, met mogelijk nog wat schimmelvlekken hier en daar, dan ligt dat niet aan je manier van wonen. Laat je dan ook niet wandelen sturen door zogenaamde experten, die beweren dat je vochtprobleem aan je manier van leven ligt. Je zou meer moeten verluchten en je produceert te veel vocht door het koken, strijken, wassen, poetsen en door nachtelijke activiteiten.
Niets is echter minder waar.
Het zelf geproduceerde vocht staat in een verhouding van 1 op 1.000 met het vocht in de woning door constructiefouten of lekkende leidingen.
Wees op je hoede indien men je jouw vochtproblemen toeschrijft aan je leefgedrag.
Het overmatig verluchten en ventileren om een vochtprobleem op te lossen, is letterlijk dweilen met de kraan open. Het kost je ook nog eens handen vol door de weg geventileerde energie.
Condensatievocht en schimmelvlekken worden ook uitgesloten in de meeste (brand-) verzekeringspolissen. Dit is op zich niet erg omdat dit ook nooit de oorzaak kan zijn van de zichtbare schade. Laat je dan ook niet vangen door je schadegeval te laten wegcijferen. Teken ook nooit een akkoord waar de term “Condensatievocht of schimmelvlekken” als oorzaak omschreven wordt. Zoek steeds naar de juiste oorzaak en neem de bron van het vocht of water weg en de gevolgschade “condensatievocht en schimmelvlekken” zal vanzelf verdwijnen. We mogen het tenminste vreemd noemen dat van alle 30.000 onderzochte woningen in het geheel niets meer overblijft van het “condensatievocht” na het wegnemen van de echte oorzaken.
De vastgestelde juiste oorzaken van alle gestelde vochtproblemen bij 30.000 onderzochte gebouwen in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zijn:
- 63 % gebrekkige waterdichting ter hoogte van maaiveldzone
- 21 % spouwmuurcondensatie
- 19 % slagregen doorheen buitengevel
- 18 % lekkende afvoeren
- 15 % overmatige dampdruk vanuit kruipkelder, natte kelder of regenput
- 3 % lekkende aanvoerleidingen
- 2 % rechtstreeks lekken in de kelder (echt grondwater)
- 1 % lekken in betonkelders
- 1 % lekken in het dak
- 0 % opstijgend grondvocht (want dit is nooit de oorzaak, enkel gevolgschade)
- 0 % vocht door een gebrekkige isolatie of koudebruggen (= geen oorzaak, enkel gevolgschade)
Meerdere oorzaken zijn waarschijnlijk.
Toch vreemd dat alle vochtproblemen verdwijnen na het wegnemen van de oorzaak van toevoer van vocht en dit bij dezelfde manier van wonen, strijken, wassen, nachtelijke activiteiten, enz., zonder te verluchten of te ventileren. Met andere woorden “laat je niet vangen” en denk twee maal na.
Eddy H. J. Cruysberghs
Technisch forensisch expert
Docent bouwfysica
Internationaal vochtexpert